Іржаву сковорідку можна почистити за лічені хвилини: стане як нова
- Чавунну сковорідку можна очистити від іржі, посипавши її сіллю та потерши половинкою картоплини, або використовуючи харчову соду як абразив.
- Для запобігання іржі чавунну сковорідку слід регулярно змащувати рослинною олією та запікати в духовці.
Сковорідки на кухні дуже часто втрачають презентабельний вигляд через довге використання. Та не поспішайте їх викидати – речам ще можна повернути гарний вигляд.
Чавунні сковорідки – це популярний вибір на кухнях, адже вони довговічні та надійні. Втім, вони також схильні до появи іржі, повідомляє 24 Канал з посиланням на Express.
Цікаво Як швидко помити витяжку: секрети ідеальної чистоти від професіоналів
Як почистити чавунну сковорідку від іржі?
Чавунні сковорідки ідеально підходять для багатьох завдань – підсмажування м'яса та риби, тушкування, смаження яєць тощо. Здатність чавуну утримувати тепло означає, що приготування відбуватиметься рівномірно, а сама сковорідка залишатиметься теплою довше, ніж в аналогічних пательнях з нержавіючої сталі.
Окрім того, такі сковорідки також мають природне антипригарне покриття, адже нарощують його завдяки "приправленню" дна сковорідки.
Втім, такий посуд також потребує значно ретельнішого догляду, ніж інші типи сковорідок. Для того, аби антипригарний шар зберігався, а сама сковорідка не піддавалася корозії та іржі, потрібно регулярно запікати її у духовці, попередньо змастивши одним простим інгредієнтом.
Цей інгредієнт – це рослинна олія. Приправлення сковороди нею допоможе уникнути багатьох проблем з нею. Та якщо сковорідка вже заіржавіла, розчаровуватися не варто – видалити іржу допоможе продукт з комори.
Потрібно тільки посипати дно сковорідки сіллю, а тоді розрізати одну картоплину навпіл та потерти її половинкою сковороду. Цей простий метод допоможе прибрати чимало складних забруднень. Але замість солі також можна використати і харчову соду, пише The Spruce. Цей природний засіб діятиме як абразив та ніжно відчистить плями іржі, не пошкоджуючи поверхню сковороди.
Що ще потрібно зробити на кухні?
Ще одна поширена проблема на кухні – це стійкий жир на скляних дверцятах духовки. На щастя, розібратися з ним можна дуже швидко.
Також часто на поверхнях кухні осідає шар пилу. Та якщо протирати його спеціальним засобом, він повертатиметься нескоро.
Часті питання
Які переваги чавунних сковорідок?
Чавунні сковорідки ідеально підходять для багатьох завдань — підсмажування м'яса та риби, тушкування, смаження яєць тощо. Здатність чавуну утримувати тепло означає, що приготування відбуватиметься рівномірно, а сама сковорідка залишатиметься теплою довше, ніж в аналогічних пательнях з нержавіючої сталі.
Як запобігти появі іржі на чавунній сковорідці?
Для того, аби антипригарний шар зберігався, а сама сковорідка не піддавалася корозії та іржі, потрібно регулярно запікати її у духовці, попередньо змастивши рослинною олією.
Який метод можна використовувати для видалення іржі з чавунної сковорідки?
Для видалення іржі потрібно посипати дно сковорідки сіллю, а тоді розрізати одну картоплину навпіл та потерти її половинкою сковороду. Також можна використати харчову соду, яка діятиме як абразив та ніжно відчистить плями іржі, не пошкоджуючи поверхню сковороди.