Укр Рус
13 листопада, 13:51
3

Хурма буде солодка й м'яка: ось як правильно обирати її у магазині

Основні тези
  • Хурма стає солодкою та м'якою, коли дубильні речовини розщеплюються під час достигання, але недозрілі плоди можуть залишатися терпкими.
  • Для вибору солодкої хурми варто обирати насичено-помаранчеві та м'які плоди, а якщо купили тверду хурму, її можна витримати за кімнатної температури або заморозити для зменшення терпкості.

Щойно надходить листопад та грудень, у магазинах з'являється незвичний фрукт – хурма. Деякі люди її обожнюють, інші – не люблять за терпкий смак. Втім, якщо правильно обрати плоди, вони можуть бути надзвичайно солодкими.

Унікально солодкі, пухкі та м'які плоди хурми починають достигати не влітку, а саме взимку – з жовтня по лютий, повідомляє 24 Канал з посиланням на Southern Living

Цікаво Харчова сода врятує підвіконня від конденсату й плісняви: скористайтесь простим лайфхаком

Чому хурма терпка на смак?

Терпкий смак хурми, що наче "в'яже" язик, пов'язаний з високим вмістом дубильних речовин у плоді, що називаються танінами. Вони є у шкірці та насінні незрілого плода – тому зелена хурма буде смакувати значно гірше, ніж стигла. 

А вже коли плід достигає, ці дубильні речовини починають розщеплюватися на простіші сполуки, і це робить хурму лише солодкою та м'якою на смак. Втім, у випадку, якщо хурму зібрали надто рано, або ж вона зазнала впливу низьких температур, ці таніни можуть не розщепитися повністю – і це призводить до того, що фрукт лишається надто терпким. 

Саме тому слід знати, як обирати плоди в магазинах. 

До речі, знайти хурму за найкращими цінами можна на Prom. Обирайте варіант під свій запит та бюджет.

Як обрати солодку і стиглу хурму?

Є два основні види хурми – одна з них кругла та за формою нагадує помідор, а ось інша більш поширена в Україні – хачія. За формою вона схожа на жолудь, досить видовжена та з загостреним кінцем. 


Хурму слід обирати уважно / Фото Pexels

Якщо вкусити нестиглу хурму цього сорту, ви відчуєте саму лиш терпкість, адже у ній є чимало таніну. В магазині передусім слід звернути увагу на колір хурми: вона має бути насичено-помаранчевою та м'якою, пише Martha Stewart

Якщо вже сталося так, що ви купили тверду хурму, її потрібно викласти за кімнатної температури та зачекати, поки вона достигне повністю – на це може піти більше, ніж тиждень. Втім, є один лайфхак, який допоможе швидко прибрати терпкість у хурми – її потрібно на кілька годин покласти до морозильної камери. 

Після цього плоди будуть не тільки соковиті, але й надзвичайно солодкі, без звичної терпкості. 

Які ще лайфхаки для дому слід знати?

Часті питання

Чому хурма може мати терпкий смак?

Терпкий смак хурми пов'язаний з високим вмістом дубильних речовин, які називаються танінами. Вони знаходяться в шкірці та насінні незрілого плода. Коли плід достигає, дубильні речовини розщеплюються на простіші сполуки, що робить хурму солодкою та м'якою. Якщо плід зібрали надто рано або він зазнав впливу низьких температур, таніни можуть не розщепитися повністю, що залишає фрукт терпким.

Як обрати солодку і стиглу хурму в магазині?

Для вибору стиглої хурми слід звернути увагу на її колір — вона має бути насичено-помаранчевою та м'якою. Якщо ви купили тверду хурму, її потрібно викласти за кімнатної температури та зачекати, поки вона достигне. Щоб швидко позбутися терпкості, хурму можна на кілька годин покласти до морозильної камери.

Коли дозрівають плоди хурми?

Плоди хурми дозрівають не влітку, а з жовтня по лютий. Це робить їх ідеальними для споживання в зимовий період, коли вони стають унікально солодкими, пухкими та м'якими.