Укр Рус
5 жовтня, 23:16
3

Як зберігати цибулю та часник: забудете про плісняву та гниття

Основні тези
  • Цибулю та часник слід зберігати в паперових пакетах у прохолодному, темному місці для запобігання гниттю.
  • Часник рекомендується садити з середини осені на добре дренованій ділянці під сонцем, а не на грядках зі свіжим гноєм.

Цибуля та часник можуть передчасно пліснявіти, втім їхній термін зберігання можна продовжити на кілька місяців. Потрібно лише обрати для овочів правильне місце.

Більшість людей зберігають цибулю та часник просто у шафі чи в холодильнику, але вже через кілька днів це може призвести до гниття, пише 24 Канал з посиланням на Express.

Читайте також Ці 6 найгірших місць, які не дадуть урожаю: де не можна садити озиму цибулю

Як правильно зберігати часник та цибулю?

Овочам потрібна достатня кількість повітря, щоб залишатися сухими. У закритому приміщенні вони швидше дозрівають й починають пліснявіти. Британські господині зазначили, що цибуля та часник будуть свіжими, якщо їх зберігати в паперовому пакеті.

Саме папір вважається найкращим матеріалом, бо пористий і дозволяє повітрю циркулювати навколо овочів. Цибуля та часник мають тенденцію створювати вологе середовище, яке з часом призводить до гниття. Паперовий пакет швидко виводить будь-яку вологу та захищає овочі від пошкодження.


Поради щодо зберігання цибулі / Фото Freepik

Спочатку за допомогою діркопробивача треба зробити отвори по боках на дні паперового пакета. Достатньо буде від 5 до 10 отворів, щоб покращити вентиляцію. Цибулю та часник можна зберігати окремо або разом. Зберігати пакети треба в прохолодному темному та сухому місці з достатньою кількістю вільного простору.

Не варто тримати овочі в холодильнику, оскільки там їм буде занадто холодно. А ще не рекомендовано тримати цибулю та часник біля вікон, оскільки світло може спричинити проростання.

Фахівці не радять тримати овочі в захаращених місцях на кухні, бо задуха призводить до накопичення вологості. Також овочі треба тримати подалі від духовок, оскільки від тепла цибуля й часник починають гнити. Якщо дотримуватися цих важливих правил, то овочі пролежать впродовж 3 місяців.

До слова, часник рекомендується садити з середини осені до заморозків, пише Good Housekeeping. Дачники радять обирати добре дреновану ділянку під прямими сонячними променями. Після посадки зубчики часнику треба полити, а вже навесні підживити добривом. Зібраний часник варто зберігати в темному та прохолодному місці.

Де не можна садити часник?

  • Часник не можна садити на грядці, удобреній свіжим гноєм, та в низині, де може затопити тала вода.

  • Перед посадкою варто перевірити кислотність ґрунту та уникати висаджування на свіжоскопаній ділянці та без внесення добрив.

Часті питання

Чому не рекомендується зберігати цибулю та часник у холодильнику?

Цибуля та часник не рекомендується зберігати в холодильнику, оскільки там їм буде занадто холодно, що може спричинити гниття. Крім того, світло може викликати проростання овочів.

Який матеріал найкраще підходить для зберігання цибулі та часнику?

Паперовий пакет вважається найкращим матеріалом для зберігання цибулі та часнику, оскільки він пористий та дозволяє повітрю циркулювати навколо овочів, що запобігає створенню вологого середовища.

Як слід зберігати цибулю та часник, щоб вони залишалися свіжими до 3 місяців?

Цибулю та часник слід зберігати в паперових пакетах з отворами для вентиляції в прохолодному, темному та сухому місці з достатньою кількістю вільного простору, подалі від тепла і вологи.