Укр Рус
13 жовтня, 22:26
3

Сезон мандаринів наближається: як вибрати солодкі цитрусові

Основні тези
  • Найсоковитіші мандарини дозрівають з жовтня по січень і повинні мати насичений, яскраво-помаранчевий відтінок для ознаки стиглості.
  • Щоб вибрати солодкі мандарини, звертайте увагу на вагу, вільну шкірку, свіжість на дотик та аромат, який повинен бути приємним.

У магазинах вже почали з’являтися мандарини, однак не всі ще беруться їх купляти, бо бояться натрапити на кислі плоди. Є кілька простих лайфхаків, які допоможуть зрозуміти, які ж саме цитрусові є солодкими.

Мандарини є досить корисними через велику дозу вітаміну С, але не всі є добрими, бо деякі з них можуть бути занадто кислими, пише 24 Канал з посиланням на City Magazine.

Читайте також Не викидайте бананову шкірку: ось скільки користі вона може принести

Як вибрати солодкі мандарини?

Найсоковитіші мандарини дозрівають з жовтня по січень. Саме в цю пору можна на прилавках магазинів побачити плоди з Іспанії чи Італії. Якщо купувати мандарини в цей час, то вони мали б бути максимально солодкими, без різкої кислоти.

Колір – головний орієнтир

Ознакою стиглості є насичений, яскраво-помаранчевий відтінок. Зелені плями біля плодоніжки можуть свідчити про те, що фрукт ще не надто дозрілий.

Вага – показник соковитості

Якщо мандарина в долоні важча, ніж здається, то це є ознакою того, що всередині багато соку. Суха мандарина може бути не зовсім смачною.


Найкращі поради для вибору мандарини / Фото Pexels

Вільна шкірка

Шкірка повинна бути вільна, але не надто. Якщо ж вона легко знімається й не тріскається, то мандарин у розквіті. М’яка чи зморщена шкірка може свідчити про перезрілий фрукт.

Тест свіжості – дотик

Злегка натисніть на мандарину – м’якоть повинна бути свіжою, але не губчастою. Якщо під пальцями відчутна м’якість, то це є ознакою того, що фрукт висох чи не першої свіжості.

Головна підказка – аромат

Стиглий аромат має дуже приємний запах. Якщо ж аромату немає, то відповідно й фрукт буде "ніяким".

Одним з найкращих сортів вважається Клементина – це солодкі, маленькі мандарини без кісточок, які є ідеальним перекусом. Один середній мандарин містить понад 30% добової норми вітаміну С, тому ці фрукти корисно вживати в осінньо-зимовий період.

До речі, шкірка мандарина в поєднанні з оцтом – очистить жирну стільницю, пише Gazeta Poland. Поганий запах з холодильника також допоможе нейтралізувати шкірка мандарини. А ще вона є потужним ворогом для мурашок, оскільки вони тікають від потужного запаху цитрусових.

Що робити з опалими яблуками?

Британські експерти з Express кажуть, що опалі фрукти є розсадниками бактерій. Гнилі фрукти можуть приваблювати небажаних комах та шкідників. Опалі яблука треба зібрати якомога швидше, щоб мати змогу із зібраного урожаю ще зробити варення чи сік.

Часті питання

Які ознаки свідчать про те, що мандарини є стиглими та солодкими?

Стиглі та солодкі мандарини мають насичений, яскраво-помаранчевий відтінок без зелених плям біля плодоніжки, важкі на дотик, з вільною шкіркою, яка легко знімається, але не тріскається. Також вони мають приємний аромат.

Який сорт мандаринів вважається одним з найкращих?

Одним з найкращих сортів вважається Клементина — це солодкі, маленькі мандарини без кісточок, які є ідеальним перекусом.

Як можна використовувати шкірку мандарина в побуті?

Шкірка мандарина в поєднанні з оцтом може очистити жирну стільницю, нейтралізувати поганий запах з холодильника та відлякувати мурашок завдяки потужному запаху цитрусових.