Укр Рус
5 вересня, 17:20
3

Наскільки часто потрібно точити ножі – несподівана відповідь

Основні тези
  • Кухонні ножі слід заточувати кожні 1-2 місяці, а для професійних кулінарних ножів цей період становить 1-2 роки.
  • При виборі нових ножів важливо звертати увагу на дизайн з ергономічною ручкою, матеріал з нержавіючої сталі та форму леза для зручного використання.
  • На кухні також важливо усувати погані запахи з раковини, очищати витяжку від жиру та чистити духову піч харчовою содою.

Наскільки часто ви гострите свої кухонні ножі? Насправді чимало людей, які проводять досить багато часу на кухні, не знають відповіді на це запитання.

Гостріння ножів – це спосіб підтримувати їх зручними у користуванні, але водночас і можливість подовжити їхню службу, повідомляє 24 Канал з посиланням на Cutluxe.

Цікаво Урожай влітку здивує всіх: що потрібно зробити з лохиною у вересні

Як часто потрібно гострити ножі?

Заточення тупого ножа – це завдання, якого деякі кухарі уникають надто довго. Тупий ніж не тільки гірше різатиме продукти, але й може стати потенційно небезпечним. Отож, заточувати ваші кухонні ножі потрібно кожні 1 – 2 місяці. 

А якщо ви надаєте перевагу гострішим ножам, то можна проводити заточування й взагалі кожного тижня. Але терміни підточування професійних кулінарних ножів дещо відрізняються – з ними потрібно це робити кожні 1 – 2 роки. 

Оскільки ножі – це інструмент, що використовується у приготуванні практично кожної страви, саме вони є найважливішим інструментом на будь-якій кухні. Нікому не подобаються тупі ножі – вони можуть суттєво ускладнити приготування страв.


Ножі потрібно регулярно точити / Фото Pexels

На що зважати під час вибору нових ножів?

Іноді ніж не може врятувати навіть заточування – і в такому випадку потрібно обрати новий. Та під час цього вибору обов'язково зверніть увагу на кілька деталей:

  • Дизайн. Обов'язково обирайте ніж з ергономічною ручкою – ніж має бути комфортно тримати, аби він був зручним у роботі.
  • Матеріал. Ножі з нержавіючої сталі – це чудовий вибір для людей, що хочуть, аби лезо служило довго. Ножі мають бути з матеріалів, що стійкі до іржі, адже їх потрібно досить часто мити, і через це на них може з'явитися корозія.
  • Форма. Вигнутий ріжучий бік леза ідеально підходить для подрібнення.

Що ще потрібно робити на кухні?

Часті питання

Як часто потрібно гострити кухонні ножі?

Заточувати кухонні ножі потрібно кожні 1 — 2 місяці, а якщо ви надаєте перевагу гострішим ножам, то можна проводити заточування щотижня. Професійні кулінарні ножі потребують заточування кожні 1 — 2 роки.

На що варто звернути увагу при виборі нових ножів?

Під час вибору нових ножів слід звернути увагу на дизайн з ергономічною ручкою, матеріал, наприклад, нержавіючу сталь, яка стійка до іржі, та форму леза, де вигнутий ріжучий бік ідеально підходить для подрібнення.

Які ще проблеми можуть виникнути на кухні окрім тупих ножів?

Окрім тупих ножів, на кухні може бути поганий запах з раковини, який можна вирішити таблеткою для посудомийної машини, а також жир на витяжці та духовці, які можна очистити за допомогою простих засобів.