Дуже часто почервоніння листя в буряка вказує на підвищену кислотність ґрунту – а це однозначно впливає на обмін речовин рослини. У кислому середовищі знижується доступ до низки важливих мікроелементів – калію та магнію, повідомляє 24 Канал з посиланням на "Яскрава клумба".

Цікаво 6 справ, які потрібно зробити восени в будинку: почніть вже від сьогодні

Що означає, коли червоніє листя буряка?

Перша можлива причина – це кислотність ґрунту, і її потрібно перевірити. Оптимальна кислотність для буряка – це 6 – 7,5. Якщо вона надто висока, варто використати вапно, доломітове борошно чи крейду, аби нейтралізувати зайву кислотність.

Також часто листя в буряків жовтішає через дефіцит важливих елементів. У такому випадку потрібно подбати про підживлення фосфором, магнієм чи калієм.

Але найнебезпечніша ситуація, коли почервоніння бадилля буряків спричиняє хвороба. Є три основні недуги, які можуть призвести до почервоніння листя:

  • Церкоспороз;
  • Фузаріозне в'янення;
  • Вірусне пожовтіння буряка.

Як зберігати буряки на зиму?

Буряки прибирають на зиму у другій половині вересня та на початку жовтня, ще до настання стійких заморозків, пише "Садиба". Прибрати буряк потрібно перед морквою, адже коренеплід більш вимогливий до тепла, і часто виступає над поверхнею ґрунту – а відповідно менш захищений від заморозків.

Буряки можна зберігати насипом у контейнерах, ящиках чи засіках, пересипавши піском. Можна покласти їх разом із картоплею. Втім, важливо оберігатися фомозу – захворювання, що часто проявляється на коренеплодах під час зберігання. Найгірше те, що виявити хворобу можна тільки після розрізання буряка.

Що ще потрібно знати про вирощування овочів?

  • Свій город – це не тільки можливість їсти свіжі овочі, але й важка праця. Тому чимало городників дуже уважно ставляться до того, що ж вирощують. І кілька овочів садівники не будуть садити вже наступного сезону.
  • Відмовляються вирощувати городники цибулю, броколі та гарбуз – все через складнощі у вирощуванні та низьку вигоду.