Укр Рус
31 липня, 12:46
2

Відростатиме за лічені дні: ось єдиний правильний спосіб зрізати розмарин

Основні тези
  • Для правильного зрізання розмарину не можна брати більше третини куща за раз, найкращий час збору — ранок, коли ефірні олії максимально концентровані.
  • Зрізаний розмарин можна зберігати у холодильнику, морозилці або висушити природним шляхом чи в духовці на найнижчій температурі.
  • Використовуйте секатор або чисті ножиці, зрізайте стебла трохи нижче від листового вузла, а для великого урожаю можна зрізати дерев'янисту частину до 20 см.

Розмарин – це чудова пряність, яка і прикрашає сад, і додає смаку м'ясу, супам та овочам. Але для того, аби наприкінці літа не залишитися з голим кущем, потрібно знати одну елементарну хитрість.

Якщо ви хочете забезпечити рясний ріст розмарину протягом всього року, тоді потрібно запам'ятати буквально одне просте правило, повідомляє 24 Канал з посиланням на Express

Цікаво Професійні прибиральники ніколи не залишають ці 5 речей на стільниці

Як правильно зрізати розмарин?

Часто в садах можна побачити сумний, засохлий кущик розмарину, на якому залишилося хіба що кілька слабких гілочок – і все через те, що садівники не знають, як правильно його зрізати. Перше, що потрібно запам'ятати – за раз не можна брати більше, ніж третину куща, інакше йому буде дуже складно відновитися. 

Окрім того, є одна пора дня, що найкраще підходить для збору гілочок – це ранок. Роса в цей час випаровується, а ефірні олії рослини максимально сконцентровані. Це значить, що ви отримаєте від гілочок максимальний аромат та смак. 


Розмарин можна зрізати тільки на третину / Фото Pexels

До речі, знайти насіння розмарину за найкращими цінами можна на Prom. А ще саджанці, ґрунт, інвентар і купа всього для городу. Ще й доставка з підпискою "Для своїх" буде безкоштовна.

Для зрізання потрібно використовувати секатор чи чисті ножиці, а різати стебла трохи нижче від листового вузла. Якщо вам потрібно трохи розмарину, не ріжте більше, ніж 5 – 7 сантиметрів від гілки. Але якщо ви збираєте великий урожай, тоді можна зрізати також і дерев'янисту частину гілочки довжиною до 20 сантиметрів. 

Зрізаний розмарин можна висушити, або ж зберігати у холодильнику чи морозилці. Якщо ви обираєте перший варіант, спершу його потрібно якісно помити та висушити, а тоді повішати догори дриґом у теплому сухому місці десь на два тижні.

До слова, не всі знають, що висушити розмарин можна і в духовці – це ідеальний варіант, якщо засушена спеція потрібна швидко. Потрібно просто розкласти гілочки на деко, застелене пергаментним папером, а тоді встановити духовку на найнижчу температуру. Поставте деко в духовку на 2 – 4 години, аж доки гілочки не стануть сухими та ламкими.