Укр Рус
31 липня, 14:16
3

8 трав для чаю, які варто сушити на зиму у серпні

Основні тези
  • Збір і сушка трав на зиму включають липу, звіробій, ромашку, листя чорної смородини, календулу, троянду, шипшину, сосну, ялину та горіх.
  • Кожна з цих рослин має унікальні корисні властивості, які можна використовувати для приготування чаю та інших напоїв.
  • Для сушіння трави слід збирати в певний час дня, зберігати у темному, добре провітрюваному місці для збереження їхніх властивостей.

Чимало дачників наприкінці літа починають збирати та засушувати різноманітні трави – і все для того, аби в холодну пору насолоджуватися ароматним та корисним чаєм.

Якщо на вашій ділянці ростуть деякі ароматні трави, їх можна зібрати та засушити на зиму, повідомляє 24 Канал. Окрім того, у вас на клумбі, скоріш за все, знайдеться і кілька незвичних квітів, які також можна засушити. 

Цікаво Професійні прибиральники ніколи не залишають ці 5 речей на стільниці

Липа

Початок серпня – це остання можливість зібрати цвіти липи на зиму. Вона корисна під час застуд, може покращити імунітет, а чай з неї виходить надзвичайно смачний. Можна збирати її з приквітком, який розташований поряд з квітконіжкою – у цій частині рослини міститься чимало корисних речовин. 

Звіробій

Навіть якщо ви не вирощуєте цю квітку у себе в саду навмисно, вона цілком може прорости сама. І звіробій не тільки гарно виглядає, але й дуже корисний. Окрім того, з засушених квітів часто виготовляють також і поживні маски та бальзами. Можна додавати його і у трав'яні збори. 

Верхню частину квітки збирайте у період цвітіння. Сушіть у темному добре провітрюваному місці протягом кількох днів. 

Ромашка

Звісно, можна легко купити ромашковий чай в магазині, але не набагато складніше зібрати його самотужки – і так можна ще й заощадити гроші. Для заготовок збирають лише квіти та розкладають в тіні на папір чи у деко. Для повного засихання потрібно зачекати тиждень. 


Ромашку можна сушити на зиму / Фото Pexels

Листя чорної смородини

Якщо ви вирощуєте в саду смородину, тоді вже, певно, знаєте, що можна збирати не тільки ягоди, але й листя – воно має цілу купу корисних властивостей та може наповнити чай свіжим яскравим ароматом. 

Календула

Квіти календули можна використовувати для полоскання горла чи приготування чаю. Квіти потрібно зрізати разом із стеблом у суху сонячну погоду. В ідеалі робити це ближче до обіду, аби з рослин вже зійшла роса. 

Троянда та шипшина

Пелюстки троянд і плоди шипшини можна висушити та додавати у м'ятні суміші. Окрім того, що з цих інгредієнтів можна створити просто неймовірні суміші, шипшина також має високий вміст вітаміну С. 


Трояндові пелюстки можна засушити на чай / Фото Pexels

Сосна та ялина

Соснові голки та молоді пагони мають досить високий вміст вітаміну С, і тому їх також можна використовувати для чаїв. А якщо вас цікавлять смакові якості ялини та сосни, то чаї з ними матимуть густий смолистий смак з цитрусовими нотками. 

Горіх

Якщо заварити листя волоського горіха у киплячій воді, вийде розслаблювальний ароматний настій із заспокійливим смаком та легким ароматом, що нагадуватиме квітковий.